Sylabusy – Biotechnologia I 2022
Sylabusy obowiązujące od 2022
Semestr 1
Semestr 2
- 1S-2L-10 WF I
- 1S-2L-11 Angielski II
- 1S-2L-12 Matematyka II
- 1S-2L-13 Propedeutyka biotechnologii
- 1S-2L-14 Chemia organiczna
- 1S-2L-15 Botanika
- 1S-2L-16 Anatomia zwierząt
- 1S-2L-17 Histologia zwierząt
- 1S-2L-18 Myślenie projektowe
- 1S-2L-19_1 Etyka
- 1S-2L-19_2 Umiejętności interpersonalne
- 1S-2L-19_3 Chemia fizyczna II
- 1S-2L-19_4 Mikroskopowe metody wizualizacji procesów i związków chemicznych
- 1S-2L-19_5 Chemia organiczna II
Semestr 3
- 1S-3Z-20 WF II
- 1S-3Z-21 Podstawy inżynierii procesów biotechnologicznych
- 1S-3Z-22 Biologia molekularna
- 1S-3Z-23 Mikrobiologia ogólna
- 1S-3Z-24 Biochemia
- 1S-3Z-25 Fizjologia roślin
- 1S-3Z-26_1 Finanse, bankowość, marketing
- 1S-3Z-26_2 Biofizyka II
- 1S-3Z-26_3 Grafika Inżynierska
- 1S-3Z-26_4 Biochemia proteomu
Semestr 4
- 1S-4L-27 Inżynieria procesów biotechnologicznych
- 1S-4L-28 Genetyka ogólna
- 1S-4L-29 Podstawy genetyki i hodowli zwierząt
- 1S-4L-30 Fizjologia zwierząt
- 1S-4L-31 Fizjologia drobnoustrojów
- 1S-4L-32 Enzymologia i techniki biochemiczne
- 1S-4L-33 Wirusologia ogólna
- 1S-4L-34_1 Mikrobiologia weterynaryjna
- 1S-4L-34_2 Anatomia preparacyjna
- 1S-4L-34_3 Mikrobiologia żywności
- 1S-4L-34_4 Biotechnologiczne wykorzystanie drobnoustrojów
- 1S-4L-34_5 Fizjologia Roślin II
- 1S-4L-34_6 Biologia chloroplastów
Semestr 5
- 1S-5Z-35 Inżynieria genetyczna I
- 1S-5Z-36 Podstawy bioinformatyki
- 1S-5Z-37 Metody biotechnologiczne w ochronie środowiska
- 1S-5Z-38 Fizjomika I
- 1S-5Z-39 Podstawy projektowania i rozwoju linii technologicznych
- 1S-5Z-40 Społeczne i prawne aspekty biotechnologii i własność intelektualna
- 1S-5Z-41 Immunologia ogólna
- 1S-5Z-42_1 Wirusologia weterynaryjna
- 1S-5Z-42_2 Związki bioaktywnie czynne w żywieniu człowieka i zwierząt
- 1S-5Z-42_3 Biotechnologiczne wykorzystanie bakterii
- 1S-5Z-42_4 Biotechnologiczne wykorzystanie pleśni
- 1S-5Z-42_5 Podstawy higieny produkcji żywności
- 1S-5Z-42_6 Zielona synteza nanocząstek
- 1S-5Z-42_7 Biologia oddziaływań roślina-mikroorganizm
- 1S-5Z-42_8 Roślinożerne bezkomórkowce i ich wrogowie
Semestr 6
- 1S-6L-43 Kultury komórkowe i tkankowe
- 1S-6L-44 Statystyka
- 1S-6L-45 Inżynieria genetyczna II
- 1S-6L-46 Przemysłowe procesy biotechnologiczne
- 1S-6L-47_1 Język programowania R
- 1S-6L-47_2 Nanotechnologia i neurobiologia
- 1S-6L-47_3 Metody produkcji i praktyczne wykorzystanie przeciwciał monoklonalnych
- 1S-6L-47_4 Podstawy immunopatologii
- 1S-6L-47_5 Technologia żywności
- 1S-6L-47_6 Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży
- 1S-6L-47_7 Biopolimery w produkcji opakowań
- 1S-6L-47_8 Herbologia
- 1S-6L-47_9 Odporność Roślin na szkodliwe stawonogi
- 1S-6L-47_10 Metody biostatystyczne w zarządzaniu zasobami genowymi.
Semestr 7
- 1S-7Z-48 Bezpieczeństwo chemiczne w środowisku i szacowanie ryzyka chemicznego
- 1S-7Z-49 Seminarium inżynierskie
- 1S-7Z-50 Pracownia dyplomowa
- 1S-7Z-51 Praktyka zawodowa
- 1S-7Z-52_1 Metody wizualizacji danych
- 1S-7Z-52_2 Biotechnologiczne wykorzystanie odpadów
- 1S-7Z-52_3 Biotechnologia rozrodu zwierząt
- 1S-7Z-52_4 Drobnoustroje chorobotwórcze przenoszone przez żywność i wodę
- 1S-7Z-52_5 Roślinne związki aktywne w życiu człowieka